Kiedy nadchodzi czas zbioru owoców, zastanawiamy
się jak najlepiej można je wykorzystać, aby zimą móc cieszyć się ich wspaniałym
smakiem. Sposobów oczywiście jest wiele (np. mrożenie, kompoty, konfitury,
niekiedy również suszenie), ale jednym z lepszych jest przygotowanie dżemu. To
dość szczególny rodzaj przetworów. Jest znacznie prostszy do przyrządzenia niż
powidła, bardziej esencjonalny niż kompot i łatwiejszy w użytkowaniu od
marmolady, posiadającej mniej zwartą konsystencję. Możliwości jego wykorzystania
też są rozmaite. Może bowiem być nie tylko znakomitym dodatkiem do kanapek, ale
też służyć jako nadzienie do naleśników i omletów, a także mieć zastosowanie
jako składnik rozmaitych ciast i wypieków cukierniczych.
Czarna porzeczka na dżem
Owocami doskonale nadającymi się na dżem, są między innymi czarne porzeczki. Wprawdzie wiele cennej witaminy C ulega rozkładowi w procesie gotowania, ale dla amatorów szczególnego i bardzo aromatycznego smaku tych owoców, nie jest to poważną wadą. Przygotowanie dżemu z czarnych porzeczek jest stosunkowo proste, gdyż z powodu dużej zawartości substancji żelujących w owocach, gęstnienie płynu następuje dość szybko i nie wymaga dodatku żelatyny bądź innych substancji o podobnym działaniu (np. cukru żelującego). Czarna porzeczka nie wymaga też pracochłonnych zabiegów związanych z usuwaniem pestek, gdyż są one bardzo małe. Jedyne co należy usunąć w trakcie przygotowania owoców do przerobu, to szypułki, kawałki liści oraz niedojrzałe i uszkodzone jagody. Jednocześnie należy pamiętać, że czarna porzeczka to jeden z najkwaśniejszych owoców krajowych, dlatego dodatek cukru w jej przypadku będzie musiał być znacznie większy, niż w przetworach z innych owoców (np. truskawek). Czarne porzeczki posiadają też dość intensywny kolor, dlatego należy uważać, aby podczas pracy nie zabarwiły nam ubrań oraz dłoni. Wskazane jest więc stosowanie fartuchów i rękawic ochronnych. W razie zabrudzenia rąk sokiem, można użyć kwasku cytrynowego, który znakomicie likwiduje przebarwienia skóry, spowodowane sokami owocowymi. Sposoby przygotowania dżemu
Przed przystąpieniem do przetwarzania, obrane owoce należy opłukać pod strumieniem bieżącej wody, a następnie odsączyć na sicie. Sposobów na wykonanie dżemu z czarnych porzeczek jest kilka, w zależności od tego czy wolimy uzyskać bardziej gładką konsystencję czy też lubimy, gdy w gotowym wyrobie są obecne całe owoce.Dżem z czarnych porzeczek
I
Jeśli przygotowane owoce zasypiemy cukrem, rozgnieciemy i poczekamy, aż zacznie pokazywać się sok, a następnie poddamy gotowaniu, uzyskany dżem będzie bardziej jednolity, a rozgotowane owoce nadadzą mu gładkości.
II
Kiedy natomiast lubimy, by dżem zawierał także całe owoce, pracę musimy wykonać etapowo. Dzielimy partię owoców na trzy części, z których jedną rozgniatamy i delikatnie gotujemy, do chwili wydzielenia się soku. Następnie zbieramy pianę i dodajemy cukier, ponownie zagotowując uzyskany płyn. Całość możemy przetrzeć przez sito (nie jest to konieczne). Do tak przygotowanego syropu, dorzucamy pozostałe owoce i wszystko razem zagotowujemy.
III
Jeśli owoce nie są wystarczająco soczyste, do przygotowywania dżemu można użyć wody. Zalecane proporcje to ok. 0,5 - 1 szkl. wody na 1 kg. owoców. Z cukru i wody gotujemy syrop, do którego następnie wkładamy owoce i całość gotujemy dalej, do uzyskania wymaganej konsystencji. Jest to wersja mniej gęsta, z której po otwarciu słoików można jeszcze dodatkowo uzyskać nieco soku.Dżem z czarnych porzeczek
Dżem gotujemy do czasu, aż osiągnie wymaganą konsystencję (wylany na spodek, nie rozpływa się na boki). W trakcie gotowania, należy często mieszać owoce, aby nie przywarły do dna i się nie przypaliły. Proces gotowania można powtarzać 2-3 krotnie, z przerwami na ostygniecie płynu. Po zagotowaniu, gorący dżem umieszczamy w czystych i suchych słoikach i szczelnie zakręcamy.
Przykładowe proporcje
W zależności od tego, czy wolimy przetwory bardziej lub mniej słodkie, dodatek cukru można dostosować do własnych upodobań. Niemniej trzeba pamiętać, że jeśli użyjemy cukru za mało, dżem może okazać się ostatecznie zbyt kwaśny, aby można było go zjeść ze smakiem. Przepisów na dżem z czarnych porzeczek jest dosyć dużo, więc każdy może znaleźć coś dla siebie.
Przykładowe proporcje owoców i cukru, mogą być następujące:
1 kg. owoców
500 – 800 dkg. cukru ( w zależności od upodobań)
+ ewentualnie 0,5 – 1 szkl. wody
Dżem można spróbować wykonać bez dodatku cukru, zastępując go zagęszczonymi sokami za słodkich owoców, ale uda się to tylko przy wyjątkowo słodkich i dojrzałych porzeczkach. Poza tym uzyskana konsystencja może być zbyt płynna i będzie wymagać dodatku substancji żelujących.
Warto więc wykonać najpierw niewielką partię próbną, gdyż może się okazać, że gotowy dżem będzie jednak zbyt kwaśny i niedostatecznie gęsty.
Czarna porzeczka na dżem
Owocami doskonale nadającymi się na dżem, są między innymi czarne porzeczki. Wprawdzie wiele cennej witaminy C ulega rozkładowi w procesie gotowania, ale dla amatorów szczególnego i bardzo aromatycznego smaku tych owoców, nie jest to poważną wadą. Przygotowanie dżemu z czarnych porzeczek jest stosunkowo proste, gdyż z powodu dużej zawartości substancji żelujących w owocach, gęstnienie płynu następuje dość szybko i nie wymaga dodatku żelatyny bądź innych substancji o podobnym działaniu (np. cukru żelującego). Czarna porzeczka nie wymaga też pracochłonnych zabiegów związanych z usuwaniem pestek, gdyż są one bardzo małe. Jedyne co należy usunąć w trakcie przygotowania owoców do przerobu, to szypułki, kawałki liści oraz niedojrzałe i uszkodzone jagody. Jednocześnie należy pamiętać, że czarna porzeczka to jeden z najkwaśniejszych owoców krajowych, dlatego dodatek cukru w jej przypadku będzie musiał być znacznie większy, niż w przetworach z innych owoców (np. truskawek). Czarne porzeczki posiadają też dość intensywny kolor, dlatego należy uważać, aby podczas pracy nie zabarwiły nam ubrań oraz dłoni. Wskazane jest więc stosowanie fartuchów i rękawic ochronnych. W razie zabrudzenia rąk sokiem, można użyć kwasku cytrynowego, który znakomicie likwiduje przebarwienia skóry, spowodowane sokami owocowymi. Sposoby przygotowania dżemu
Przed przystąpieniem do przetwarzania, obrane owoce należy opłukać pod strumieniem bieżącej wody, a następnie odsączyć na sicie. Sposobów na wykonanie dżemu z czarnych porzeczek jest kilka, w zależności od tego czy wolimy uzyskać bardziej gładką konsystencję czy też lubimy, gdy w gotowym wyrobie są obecne całe owoce.Dżem z czarnych porzeczek
I
Jeśli przygotowane owoce zasypiemy cukrem, rozgnieciemy i poczekamy, aż zacznie pokazywać się sok, a następnie poddamy gotowaniu, uzyskany dżem będzie bardziej jednolity, a rozgotowane owoce nadadzą mu gładkości.
II
Kiedy natomiast lubimy, by dżem zawierał także całe owoce, pracę musimy wykonać etapowo. Dzielimy partię owoców na trzy części, z których jedną rozgniatamy i delikatnie gotujemy, do chwili wydzielenia się soku. Następnie zbieramy pianę i dodajemy cukier, ponownie zagotowując uzyskany płyn. Całość możemy przetrzeć przez sito (nie jest to konieczne). Do tak przygotowanego syropu, dorzucamy pozostałe owoce i wszystko razem zagotowujemy.
III
Jeśli owoce nie są wystarczająco soczyste, do przygotowywania dżemu można użyć wody. Zalecane proporcje to ok. 0,5 - 1 szkl. wody na 1 kg. owoców. Z cukru i wody gotujemy syrop, do którego następnie wkładamy owoce i całość gotujemy dalej, do uzyskania wymaganej konsystencji. Jest to wersja mniej gęsta, z której po otwarciu słoików można jeszcze dodatkowo uzyskać nieco soku.Dżem z czarnych porzeczek
Dżem gotujemy do czasu, aż osiągnie wymaganą konsystencję (wylany na spodek, nie rozpływa się na boki). W trakcie gotowania, należy często mieszać owoce, aby nie przywarły do dna i się nie przypaliły. Proces gotowania można powtarzać 2-3 krotnie, z przerwami na ostygniecie płynu. Po zagotowaniu, gorący dżem umieszczamy w czystych i suchych słoikach i szczelnie zakręcamy.
Przykładowe proporcje
W zależności od tego, czy wolimy przetwory bardziej lub mniej słodkie, dodatek cukru można dostosować do własnych upodobań. Niemniej trzeba pamiętać, że jeśli użyjemy cukru za mało, dżem może okazać się ostatecznie zbyt kwaśny, aby można było go zjeść ze smakiem. Przepisów na dżem z czarnych porzeczek jest dosyć dużo, więc każdy może znaleźć coś dla siebie.
Przykładowe proporcje owoców i cukru, mogą być następujące:
1 kg. owoców
500 – 800 dkg. cukru ( w zależności od upodobań)
+ ewentualnie 0,5 – 1 szkl. wody
Dżem można spróbować wykonać bez dodatku cukru, zastępując go zagęszczonymi sokami za słodkich owoców, ale uda się to tylko przy wyjątkowo słodkich i dojrzałych porzeczkach. Poza tym uzyskana konsystencja może być zbyt płynna i będzie wymagać dodatku substancji żelujących.
Warto więc wykonać najpierw niewielką partię próbną, gdyż może się okazać, że gotowy dżem będzie jednak zbyt kwaśny i niedostatecznie gęsty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz