piątek, 25 października 2013

ŚLIWY

Śliwy należą do najbardziej popularnych drzew pestkowych. Nic dziwnego, śliwki doskonale smakują zerwane prosto z drzewa, jak również wspaniałe są z nich kompoty, dżemy, powidła, marynaty i nalewki. Nie ma też lepszych owoców do ciast i knedli.
Warto więc je uprawiać, wybierając odmiany mało wrażliwe na choroby, o owocach zarówno deserowych, jak i przetwórczych, dojrzewających w różnych terminach - od początku lipca do października.

Szarka to groźna choroba śliw wywoływana przez wirusa Plum pox virus. Typowymi objawami porażenia tym wirusem są żółte, nieregularne plamy i smugi na liściach. U niektórych odmian mogą być to plamy o regularnym, pierścieniowatym kształcie. U odmian śliw wrażliwych na szarkę uszkodzeniom ulegają też owoce. Na skórce owoców pojawiają się wgłębienia i plamy, przypominające ospę. Stąd też inna nazwa tej choroby - ospowatość śliw. Plamy o fioletowym zabarwieniu pojawiają się już na niedojrzałych owocach. W miarę dojrzewania owoców plamy ciemnieją i powstają bruzdy. Miąższ w okolicach plam jest przebarwiony na czerwono i kwaśny z posmakiem pleśni. Brunatnoczerwone plamy występują również na pestkach. Owoce przedwcześnie dojrzewają i opadają. Na drzewach niektórych odmian śliw powstają spękania kory na pędach i konarach. Wirus może też atakować brzoskwinie i morele                                                     Śliwki węgierki w syropie - SKŁADNIKI:
  • 3 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki wody           Śliwki węgierki w syropie - PRZYGOTOWANIE:
    Umyte śliwki przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować syrop. Połówki śliwek ciasno układać w słoikach, napełnić gorącym syropem i zakręcić zakrętki. Włożyć do garnka, wlać ciepłą wodę i pasteryzować około 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.


Typowymi objawami szarki są żółte, nieregularne plamy na liściach śliw.


Na owocach pojawiają się wgłębienia i plamy, przypominające ospę. Stąd też inna nazwa tej choroby - ospowatość śliw.


'Cacanska Rana' to jedna z najciekawszych wczesnych odmiana śliwy, typowo deserowa, pochodząca z terenów byłej Jugosławii.


To samo pochodzenie ma 'Cacanska Lepotica'. To średniowczesna odmiana, tolerancyjna wobec szarki, niewymagająca zapylaczy. Owoce tej śliwy są smaczne ale musimy im pozwolić w pełni dojrzeć.



'Herman' to szwedzka, samopłodna odmiana, wypierająca niemiecką 'Ruth Gerstetter', w porównaniu do której jest bardziej mrozoodporna i mniej wrażliwa na na choroby kory i drewna.


W ogrodach działkowych sprawdza się też odmiana 'Opal' - wytrzymała na mróz i tolerancyjna wobec szarki. Plonuje obficie, dając średniej wielkości owoce o smacznym miąższu, dobrze odchodzącym od pestki.owocach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz