Śliwy należą do najbardziej popularnych drzew pestkowych. Nic dziwnego, śliwki doskonale smakują zerwane prosto z drzewa, jak również wspaniałe są z nich kompoty, dżemy, powidła, marynaty i nalewki. Nie ma też lepszych owoców do ciast i knedli. |
Szarka to groźna choroba śliw wywoływana przez wirusa Plum
pox virus. Typowymi objawami porażenia tym wirusem są żółte, nieregularne
plamy i smugi na liściach. U niektórych odmian mogą być to plamy o regularnym,
pierścieniowatym kształcie. U odmian śliw wrażliwych na szarkę uszkodzeniom
ulegają też owoce. Na skórce owoców pojawiają się wgłębienia i plamy,
przypominające ospę. Stąd też inna nazwa tej choroby - ospowatość śliw. Plamy o
fioletowym zabarwieniu pojawiają się już na niedojrzałych owocach. W miarę
dojrzewania owoców plamy ciemnieją i powstają bruzdy. Miąższ w okolicach plam
jest przebarwiony na czerwono i kwaśny z posmakiem pleśni. Brunatnoczerwone
plamy występują również na pestkach. Owoce przedwcześnie dojrzewają i opadają.
Na drzewach niektórych odmian śliw powstają spękania kory na pędach i konarach.
Wirus może też atakować brzoskwinie i morele Śliwki węgierki w syropie - SKŁADNIKI:
- 3 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru
- 2 szklanki wody Śliwki węgierki w syropie - PRZYGOTOWANIE:Umyte śliwki przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować syrop. Połówki śliwek ciasno układać w słoikach, napełnić gorącym syropem i zakręcić zakrętki. Włożyć do garnka, wlać ciepłą wodę i pasteryzować około 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz