Jabłoń jest w
Polsce królową drzew owocowych. Nic w tym dziwnego, ponieważ gatunek ten jest
najbardziej przystosowany do naszego klimatu i ryzyko jego uprawy jest
niewielkie. |
Duża różnorodność odmian o zróżnicowanej porze
dojrzewania, cenne właściwości biologiczne jabłek oraz możliwość przechowywania
owoców przez wiele miesięcy sprawiają, że jabłka możemy spożywać praktycznie
przez cały rok. Dorodne owoce przeznaczane są do bezpośredniej konsumpcji, a
gorszej jakości mogą być wykorzystywane w gospodarstwie domowym do przyrządzania
sałatek, surówek, wypieku ciast oraz na przetwory takie jak: kompot, dżem, sok i
mus jabłkowy, susz czy do produkcji octu jabłkowego, wina itp.
Ponadto jabłka
stanowią bogate źródło niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego
organizmu, a jednocześnie łatwo przyswajalnych związków organicznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz