piątek, 25 października 2013

JABŁOŃ

Jabłoń jest w Polsce królową drzew owocowych. Nic w tym dziwnego, ponieważ gatunek ten jest najbardziej przystosowany do naszego klimatu i ryzyko jego uprawy jest niewielkie.
Duża różnorodność odmian o zróżnicowanej porze dojrzewania, cenne właściwości biologiczne jabłek oraz możliwość przechowywania owoców przez wiele miesięcy sprawiają, że jabłka możemy spożywać praktycznie przez cały rok. Dorodne owoce przeznaczane są do bezpośredniej konsumpcji, a gorszej jakości mogą być wykorzystywane w gospodarstwie domowym do przyrządzania sałatek, surówek, wypieku ciast oraz na przetwory takie jak: kompot, dżem, sok i mus jabłkowy, susz czy do produkcji octu jabłkowego, wina itp.
Ponadto jabłka stanowią bogate źródło niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a jednocześnie łatwo przyswajalnych związków organicznych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz