sobota, 26 października 2013

Wino z dzikiej róży - sprawdzone przepisy

Tradycyjna domowa polska kuchnia to nie tylko zasmażane pierogi, galarety, czerwony barszcz, czy też domowej roboty schab. Każdy amator domowego jedzenia wie jak bezcenny jest również smak domowego likieru czy nalewki podanej po obiedzie. Alkoholowe trunki na stale zagościły w polskiej kuchni, a jednym z najchętniej przygotowywanych napojów alkoholowych jest wino.

Właściwości

Istnieje wiele rodzajów win i każde z nich ma inne właściwości i rożni się sposobem przygotowania i serwowania. Wino z dzikiej róży ze względu na swój specyficzny smak jest często uznawane za gorsze od wina gronowego, chociaż niesłusznie. Miłośnicy domowych trunków cenią sobie właśnie ten rodzaj wina, ponieważ ma ono cudowne właściwości lecznicze. Dzika róża jest bogata w witaminę C i już nawet 3 owoce mogą zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Regularne spożywanie wina uzupełni niedobory w naszym organizmie, co wpłynie na poprawę ogólnego stanu odporności i wyglądu skóry. Ponadto, substancje zawarte w dzikiej róży mają działanie uspakajające, antydepresyjne i łagodzą silne bóle głowy. Dzika róża jest także nieprzeceniona w walce z takimi schorzeniami jak nadmierna kruchość naczyń krwionośnych, reumatyzm, oparzenia, biegunka, kamica żółciowa i nerkowa oraz choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Lecznicze działanie dzika róża zawdzięcza nie tylko witaminie C, ale również witaminom z grupy B, prowitaminie A, witaminom P, K,E oraz takim substancjom jak beta-karoten, likopen, cukry, pektyny, garbniki, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz sole mineralne i olejki eteryczne. Wino z dzikiej róży można zatem śmiało nazwać prawdziwą bombą witaminową, dlatego z pewnością nie może go zabraknąć w domowej apteczce. Wypijanie jednego kieliszka dziennie wzmocni nasz organizm i sprawi, że szybko pozbędziemy się kataru, bólów głowy i uczucia zmęczenia.Przepis
Sposób przygotowania wina z dzikiej róży rożni się od przyrządzania wina gronowego, jednak nie jest on bardzo skomplikowany. Jedyne co potrzebujemy to sporo czasu, dużą butle, korek i rurkę fermentacyjną.

Istnieją dwa przepisy na wino z dzikiej róży, obydwa na 5 kg owoców. Ważne, żeby owoce były dojrzałe, niezepsute i zebrane po pierwszych przymrozkach. Owoce można zebrać później, ale przed przyrządzeniem wina powinno się je przemrozić przez 2 dni. Zbieranie owoców róży jest dość pracochłonne i powinniśmy sobie zarezerwować na to całe popołudnie, jednak nie zniechęcajmy się, ponieważ nasz trud na pewno się opłaci.

Owoce dzikiej róży

Owoce dzikiej róży
1.    Składniki: 5 kg owoców, 11 l wody, 4 kg cukru, 8 g pożywki, drożdże (dowolne, typu Madeira, Malaga, Tokaj lub inne)
Owoce należy oczyścić, przebrać i zmiażdżyć tłuczkiem. Pamiętajmy, że owoce muszą być dobrze oczyszczone z resztek i nie mogą być zupełnie zmiażdżone na jednolitą masę. Następnie należy wsypać je do butli razem z 9 l przygotowanej (ale nie wrzącej!) wody. 1 kg cukru rozpuścić w 1 l przegotowanej wody i dodać razem z pożywką i matką drożdżową. Mikstura powinna zajmować ok ¾ objętości butli. Wszystko należy dobrze wymieszać i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3-4 tygodniach powinno się ponownie osłodzić napój syropem sporządzonym z 2 kg cukru i 1 l przegotowanej wody. Zawartość należy znowu wymieszać, tym razem poruszając butlą ruchem kolistym. Po tygodniu trzeba przecedzić wino przez płócienny materiał, wycisnąć i zlać płyn do dobrze umytej butli. Jeżeli wino nie jest wystarczająco słodkie można dodać jeszcze 1 kg cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości moszczu. Butlę należy szczelnie zamknąć korkiem zrobionym z jałowej waty i pozostawić na ok. 1 miesiąc. Później wino można już ściągnąć. Ten zabieg powinien być powtórzony jeszcze 2 razy w odstępach 2-tygodniowych, żeby wino dobrze się wyklarowało.
Owoce dzikiej róży
Owoce dzikiej róży
2.    Składniki: 5 kg owoców, 5 l wody, 2,5 kg cukru
Owoce należy umyć, oczyścić i wysypać je do butli. Następnie, trzeba dodać syrop przyrządzony z 5 litrów przegotowanej wody i 2,5 kg cukru. Syrop musi ostygnąć, zanim przelejemy syrop do naczynia. Butlę zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i po 3 tygodniach wymieniamy na korek z jałowej waty. Wino należy ścignąć po 2 miesiącach i dodać sok z czarnego bzu, żeby wino nabrało bukietu i koloru. Wino należy pozostawić jeszcze na 3 miesiące, żeby dojrzało. Po upływie tego czasu wino jest już gotowe do przelania do butelekWymienione sposoby przygotowania są zupełnie różne, ale każdy z nich ma swoich zwolenników. Drugi sposób przyrządzania wina jest łatwiejszy, jednak wymaga więcej czasu. Otrzymane wino powinno mieć kolor od słomkowego do brunatnego. Smak wina z dzikiej róży jest dość specyficzny i przypomina szlachetne wino węgierskie. Tego typu wino raczej nie nadaje się na imprezy ze znajomymi, za to można je serwować w zimowe wieczory albo wypijać przed snem, żeby lepiej wypocząć. Wino z dzikiej róży pozwoli nam wyciszyć skołatane nerwy i poprawi ogólną odporność naszego organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz