Przeglądając książki kucharskie, zarówno te
współczesne, jak i bardzo stare, znajdujemy wiele przepisów na ciasto z
jabłkami, które niezależnie od pory roku jest zawsze chętnie zjadane.
Popularność szarlotki wynika również z dostępności
jabłek praktycznie przez cały rok, gdyż jest to gatunek bardzo rozpowszechniony
w naszej strefie klimatycznej, a Polska należy do największych producentów na
świecie. Owoce na szarlotkę powinny spełniać określone kryteria, głównie chodzi
o ich smak. Najodpowiedniejsze są te z wyraźną kwaskową nutą. Owoce nie powinny
być bardzo kwaśne, gdyż trzeba wówczas mus jabłkowy dosładzać, a te zbyt słodkie
– zakwaszać. Zawartość cukrów i kwasów zmienia się w zależności od warunków w
okresie wzrostu i dojrzewania jabłek, ale zawsze różnice między odmianami będą
wyczuwalne. Smak jabłek zależy również od usytuowania owocu w koronie drzewa.
Owoce dobrze oświetlone są z reguły słodsze od tych schowanych w koronie. Owoce
na przetwory należy zbierać tak jak jabłka deserowe, kiedy osiągną dojrzałość
zbiorczą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz