piątek, 25 października 2013

NAJLEPSZE NA SZARLOTKĘ

Przeglądając książki kucharskie, zarówno te współczesne, jak i bardzo stare, znajdujemy wiele przepisów na ciasto z jabłkami, które niezależnie od pory roku jest zawsze chętnie zjadane.

Popularność szarlotki wynika również z dostępności jabłek praktycznie przez cały rok, gdyż jest to gatunek bardzo rozpowszechniony w naszej strefie klimatycznej, a Polska należy do największych producentów na świecie. Owoce na szarlotkę powinny spełniać określone kryteria, głównie chodzi o ich smak. Najodpowiedniejsze są te z wyraźną kwaskową nutą. Owoce nie powinny być bardzo kwaśne, gdyż trzeba wówczas mus jabłkowy dosładzać, a te zbyt słodkie – zakwaszać. Zawartość cukrów i kwasów zmienia się w zależności od warunków w okresie wzrostu i dojrzewania jabłek, ale zawsze różnice między odmianami będą wyczuwalne. Smak jabłek zależy również od usytuowania owocu w koronie drzewa. Owoce dobrze oświetlone są z reguły słodsze od tych schowanych w koronie. Owoce na przetwory należy zbierać tak jak jabłka deserowe, kiedy osiągną dojrzałość zbiorczą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz