sobota, 26 października 2013

Marchew--Odminy marchwi

Marchew jest rośliną, o której nie możemy zapomnieć przy zakładaniu ogródka warzywnego. Jej uprawa nie jest trudna, jednak zapewnienie jej odpowiednich warunków oraz staranne pielęgnowanie to nie wszystko. Jeżeli zdecydujemy się na złą odmianę, choćbyśmy bardzo chcieli, nie mamy szans, by plony nas zadowoliły. Dlatego też przed przystąpieniem do wyboru nasion, warto zapoznać się z asortymentem, jaki dostępny jest na polskim rynku, by wybrać dokładnie taką marchew, jaką w późniejszym okresie chcemy się zajadać.

Poniżej przedstawiamy alfabetyczny spis najpopularniejszych odmian marchwi, jakie dostępne są w sklepach z nasionami, wraz z ich krótkimi opisami.

Marchew Amsterdamska - odmiana wczesna marchwi o walcowatych korzeniach w kolorze pomarańczowoczerwonym i długości do 12 - 13 cm. Bogata w beta karoten, nadaje się do bezpośredniego spożycia, jak również do dalszego przetwórstwa. Dość odporna na niekorzystne warunki uprawy.

Marchew Askona F1 - odmiana późna marchwi o korzeniach długości do 20 cm, gładkich i tępo zakończonych. Ma pomarańczową barwę, jednak wykazuje tendencję do zazielenienia. Używana głównie do przetwórstwa.

Marchew Berlicumer 2 - odmiana późna marchwi o ciemnopomarańczowym, walcowatym korzeniu i długości do 19 cm. Wspaniale nadaje się do przechowywania.

Marchew Deep Purple - odmiana marchwi średnio późnej o bardzo oryginalnych, stożkowych korzeniach w kolorze ciemno purpurowym. Idealnie nadaje się do nadawania barwy potrawom przygotowywanym z tego warzywa.
Marchew Dolanka - odmiana późna marchwi o korzeniach bardzo długich, dorastających nawet do 30 cm i delikatnie stożkowanych. Dodatkowo zawiera dużo karotenu oraz cukrów. Bardzo dobra do przetwórstwa.

Marchew Flakkese 2 - odmiana późna marchwi o korzeniu delikatnie stożkowatym z małym rdzeniem. Dobra do spożycia bezpośredniego lub mrożenia.

Marchew Galicja F1 - odmiana średnio wczesna marchwi o pomarańczowych korzeniach długości do 20 cm, cylindrycznego kształtu i gładkiej skórce. Odporna na zielenienie, wspaniale nadaje się zarówno do spożycia bezpośredniego, jak również przetworzenia lub dłuższego przechowywania.

Marchew Kalina F1 - odmiana wczesna marchwi o korzeniach pomarańczowych, osiągających długość do 18 cm i tępo zakończonych. Zawiera dużo karotenów i cukrów, dzięki czemu wspaniale nadaje się przede wszystkim do surówek i na soki.

Marchew Kamila F1 - odmiana wczesna marchwi o korzeniach dobrze wybarwionych nie tylko na skórce, ale również wewnątrz. Osiąga około 18 cm długości i jest bardzo słodka.

Odmiany marchwi
Odmiany marchwi
Marchew Karlena - odmiana późna marchwi o ciemnopomarańczowych, walcowatych korzeniach i gładkiej skórce. Nie pęka, chociaż jest krucha i soczysta. Dobra do spożycia w różnych formach.

Marchew Kinga F1 - odmiana wczesna marchwi o korzeniach ciemnopomarańczowych, dorastających maksymalnie do 20 cm długości, w cylindrycznym lub lekko stożkowatym kształcie i z gładką skórką. Nadaje się do spożycia bezpośredniego lub do wytwarzania przetworów dla dzieci.

Marchew Kometa F1 - odmiana średnio późna o korzeniach stożkowych, ale nie zakończonych ostro, mocno pomarańczowych, osiągających nawet 23 cm długości. Słodka i plenna, dobra do uprawy na redlinach.

Marchew Koral - odmiana późna o korzeniach walcowych, bardzo dobrze wybarwionych, ciemnopomarańczowych, o gładkiej skórce. Jest plenna i doskonała do mrożenia oraz konserwowania.

Marchew Korweta F1 - odmiana średnio późna marchwi o korzeniach w kolorze ciemnopomarańczowym i długości do 22 centymetrów. Dzięki bardzo mocnej naci, wspaniale nadaje się do mechanicznego zbioru. Stosowana zarówno do przetwórstwa, jak również do bezpośredniego spożycia.

Marchew Krakowia F1 - odmiana wczesna marchwi o korzeniach ciemnopomarańczowych, osiągających maksymalnie 18 cm długości. Stożkowy kształt, gładka skórka oraz spora zawartość cukrów i karotenów sprawiają, iż sprawdza się w bezpośrednim spożyciu, jak również do różnych potraw.

Odmiany marchwi
Odmiany marchwi
Marchew Lenka - odmiana średnio wczesna marchwi o korzeniach walcowatych i pomarańczowych. Jest słodka i bardzo soczysta, dzięki czemu wspaniale nadaje się na soki oraz do spożycia na surowo.

Marchew Lunar White - bardzo ciekawa odmiana marchwi o korzeniu w kolorze białym, osiągająca nawet ponad 25 cm długości.

Marchew Nantejska - odmiana średnio wczesna marchwi o korzeniach delikatnych i bardzo smacznych, walcowatych. Doskonała do bezpośredniego spożycia.

Marchew Pariser Markt 4 - odmiana bardzo wczesna o korzeniach krótkich, kształtem przypominających rzodkiewkę w kolorze pomarańczowym. Dobra do spożycia bezpośredniego, a także na soki. Może być mrożona lub konserwowana.

Marchew Polka F1 - odmiana średni późna marchwi o pomarańczowych korzeniach, osiągających do 22 cm długości. Tępo zakończony, stożkowy korzeń, który jest dobrze wybarwiony zarówno w środku, jak i na zewnątrz, a także gładka skórka sprawiają, iż jest to jedna z popularniejszych odmian uprawianych do handlu.


Marchew Rumba F1 - odmiana średnio wczesna marchwi o ciemnopomarańczowym korzeniu, osiągającym długość od 16 do 22 centymetrów. Skórka jest gładka, jednolita i dobrze wybarwiona, bez skłonności do zazielenienia. Mocna nać, która pozwala na bezproblemowy zbiór mechaniczny.

Marchew Salsa F1 - odmiana późna, ale za to bardzo plenna o korzeniach w klinowatym kształcie i kolorze pomarańczowym, nawet do 24 cm długości. Jest bardzo słodka, dzięki czemu idealnie nadaje się do spożycia na surowo lub to wytwarzania soków.

Marchew Samba F1 - odmiana późna marchwi o korzeniach pomarańczowych, cylindrycznych, ale delikatnie klinowatych, osiągających do 22 cm długości. Jest niezwykle plenna i znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym: mrożonki, soki, susz, przetwórstwo.

Marchew Typ Baby - odmiana bardzo wczesna o pomarańczowych, niedużych, pałeczkowatych korzeniach. Doskonała do spożywania w całości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz